Sedmikráska je jednou z prvních květin, které se na jaře stanou ozdobou luk a trávníků. Je sice drobná, ale zároveň v sobě ukrývá velkou léčivou sílu, kterou lze dobře využít i při výrobě různých domácích léků. Jedním z nich je i sedmikráskový med či pro jazykové puristy, kteří si s medem spojují jen produkt včel, sirup.
Sedmikráskový med můžeme použít samozřejmě jen tak na slazení různých nápojů, ale mnohem důležitější jsou jeho léčivé účinky. Jednak posiluje imunitu, urychluje metabolismus a zlepšuje vstřebávání vitamínů i minerálů, ale navíc působí protizánětlivě, ulehčuje odkašlávání a obsahuje antibakteriální a antimykotické látky. V lidové léčbě se sedmikráska doporučuje i v situaci, kdy se potřebujeme pořádně vypotit, kdysi se podávala i jako podpůrný prostředek při tuberkulóze.
Recept je jednoduchý, jediný problém, který budeme mít při výrobě, je samotný sběr sedmikrásek. Nasbírání dostatečného množství malých kvítků nám nějakou tu minutku zabere. Ale není to zase něco tragického. Budeme potřebovat přibližně tři sklenice květů (občas se uvádí počet kusů, ale sbírat na objem je mnohem jednodušší než si neustále kontrolovat, kolikátou kytičku jsme utrhli)*, dva citrony a kolem půl kilogramu cukru (v některých receptech se část cukru nahrazuje medem, ale je to více méně zbytečné, protože sedmikráskový sirup se vyrábí tepelným zpracováním, při kterém by stejně zmizela většina léčivých vlastností pravého medu).
Květy zbavíme stonků a různého hmyzu a dáme do nějaké vyvařené nádoby. Citrony pořádně umyjeme pod tekoucí vodou, zbavíme vrchní části kůry, nakrájíme na kostičky a přidáme k sedmikráskám. Svaříme necelý litr vody, kvítky zalijeme, zamícháme, nádobu přikryjeme a odstavíme na dvacet čtyři hodin louhovat. Pak vše přecedíme do dalšího hrnce přes nějaké pláténko, to co nejpečlivěji vymačkáme, do tekutiny vmícháme cukr a pomalu svařujeme tak dlouho, dokud med či sirup nemá námi požadovanou konzistenci (převážně to trvá hodinu až půl druhé, ale někdo to rád řidší, druhý zase hustší). Nakonec už jen hotový domácí lék rozlijeme do vyvařených a vysušených sklenic, zavíčkujeme, otočíme a uskladníme někam do sucha a chladu.
* Jak z další části receptu vyniklo, květy na sedmikráskový med neoplachujeme, ale rovnou zaléváme. Proto je velmi důležité při sběru vybrat v přírodě nějaké opravdu čisté a málo prašné místo.
nedělala jsem med, spíše tekoucí sirup a chuťově je vynikají, na zkoušku jen dvě skleničky, ale určitě jdu do dalších, je moc dobrý.
robila som med zo sedmikrások , ale vyšli len 4 fľaštičky, to je škoda , pretože na viac potrebujem 4-5 dávku