Problém s větry je společensky velmi choulostivé téma. Většinou se mnohem raději budeme bavit o intimním životě nebo o zkažených zubech, než bychom se známými probírali naše problémy se pšoukáním. Podobné je to i při návštěvě lékaře, před kterým většina z nás potíže s páchnoucími větry raději zatají. Ale někdy je to chyba. Silný zápach totiž může být jedním ze symptomů nějakého závažnějšího onemocnění.
„Prdění“ je přirozené
Každý lidský organismus vytváří denně určité množství plynů. Na začátku jsou bez zápachu, ale díky fermentaci ve střevech nabírají postupně onu specifickou „vůni“. Zjednodušeně řečeno se dá říci, že její intenzita závisí na rychlosti a kvalitě trávení. Potraviny, které jen tak proletí naší trávicí soustavou, příliš mnoho páchnoucích větrů nevytvoří. Za jejich tvorbu a intenzitu zápachu mohou ty, které tam leží delší dobu nebo obsahují některé specifické látky.
Přirozenými „tvůrci pšouků“ jsou luštěniny, košťálová zelenina a cibuloviny. Větší problémy také může vyvolat konzumace syrového ovoce, uzenin, těžkých mas, tuku, pikantních jídel, celozrnného pečiva, alkoholu, sycených nápojů, sladkostí a ořechů. Nadměrné množství větrů mají také milovníci nikotinu a žvýkaček. Lehce stravitelná krmě obvykle potíže nevyvolává. Samozřejmě některá „problematická jídla“ jsou zdravá a byla by škoda je vyřazovat z jídelníčku. V takovém případě ale je rozumné využívat koření, které urychluje trávení (majoránka, tymián, bazalka etc.) a také různé bylinkové čaje (například fenyklový, anýzový či mátový). Tím se potíže s množstvím a hlavně zápachem větrů výrazně sníží.
Může jít i o zdraví
Jak už je uvedeno v druhém odstavci, každý lidský organismus vytváří větry. Neexistuje přesně zdravé množství, které bychom měli vypouštět, ale obecně se uvádí, že pokud bzdíme maximálně patnáctkrát denně, tak by vše mělo být v naprostém pořádku. Častější pouštění větrů může, ale také nemusí, znamenat zdravotní problém. Pokud dlouhodobě přetrvává a nebo pozorujeme, že se v porovnání s předchozím stavem častost i množství větrů jednoznačně zvýšily, je rozhodně rozumné navštívit lékaře. Ten nejpravděpodobněji doporučí další vyšetření na gastroenterologii.
Za odborníkem bychom měli zajít také v situaci, kdy naše větry stále silně páchnou bez ohledu na to, co jsme jedli nebo jak jsme se zápachu snažili předcházet (viz doporučení ohledně používání bylinek a čajů na trávení). Na vině totiž kromě pomalejšího trávení mohou být i problémy s játry, slinivkou a nebo máme dráždivý tračník. Někdy potíže mohou vyvolat i paraziti, ledviny, porucha laktózové tolerance a občas dokonce mají psychosomatický původ v nějaké neuróze.
Na druhou stranu, pokud se problém s vypouštěním páchnoucích větrů objevil po nějaké nemoci a dlouhodobé konzumaci léků, není nutné hned panikařit. Je možné, že se po relativně krátkém čase naše trávicí soustava dostane do pořádku sama. Stačí, když v žaludku a střevech obnovíme přirozenou bakteriální kulturu a pravidelně je budeme čistit dostatečným, ale ne nadměrným, množstvím vlákniny.