Mnoho lidí ze strachu před nadbytečným přísunem kalorií vyřazuje ze svého jídelníčku polévky. Není to příliš rozumné, protože ve většině případů jsou polévky docela zdravé, moc se po nich netloustne a navíc díky tomu, že nás zasytí, můžeme dalšího jídla sníst výrazně méně (a nebo je lze přímo podávat jako hlavní jídlo). Některé se dokonce dá označit i za lék – takovým případem je právě silný masový vývar a to jak kuřecí, tak i hovězí.
Ačkoliv receptů na silné a zdravé vývary jsou stovky či dokonce tisíce, ve skutečnosti všechny vychází z relativně jednoduchých zásad. Hlavní surovinu (drůbeží či hovězí maso nebo jejich mix) bychom měli zalít studenou vodou, aby se dobře louhovala a pak k ní přidat další zeleninu. Obvyklá je mrkev, celer, petržel a cibule, ale dává se i pórek, květák nebo česnek. Pak ještě musíme na začátku varu posbírat pokud možno co nejvíce vytvořené pěny, pak už jen všechno osolíme, okořeníme a necháme vyvařovat na malém ohni (voda by neměla vřít, spíš jen tak poklidně probublávat) i několik hodin, než dosáhne požadovanou sílu chuti. Tradičně se dochucuje novým kořením, bobkovým liste a pepřem, mnoho lidí přidává ještě tymián nebo majoránku či pro zlatavou barvu kurkumu (ale zde se obecně meze nekladou – kombinací různých koření je asi stejně, jako je receptů na vývary). Nakonec bychom ho měli ještě přecedit (rozvařená zelenina není dobrá, tu vyhodíme, maso lze obrat z kostí a nechat na misce v lednic k dalšímu využití) a pak ho podáváme buď čirý například v hrnečku jako zdravý nápoj při nemoci a nebo jako pokrm se samostatně uvařenými nudlemi, zeleninou či odloženým uvařeným masem. Vývar lze také pro pozdější využití zavařit do sklenic, díky tomu vydrží v lednici několik týdnů a nebo ho zmrazíme, to má trvanlivost i kolem půl roku.
Vývar velmi dobře zasytí a zároveň není příliš kalorický (zvláště pokud z něj stáhneme tuk, například papírovým ubrouskem či schlazením v lednici – pak lze omastek jednoduše vylovit), hovězí dokonce může pomoci při hubnutí. Zdravý je mimo jiné proto, že obsahuje hodně minerálů (hlavně draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo), navíc pokud nešetříme zeleninou a vaříme ho pomalu, tak v něm najdeme i vitamíny E s beta karotenem, které působí v organismu jako antioxidanty. Samozřejmě je v něm i trochu bílkovin a tuku, které tělo k životu potřebuje také. Slepičí a kuřecí vývary mohou snižovat tlak a omezit riziko vzniku aterosklerózy, ale aby se tento zdravotní účinek projevil, nesmíme je přesolit – troška na začátku je nutná, ale později spíše upravujme chuť až na talíři česnekem, zelenou petrželkou nebo těsně před koncem varu libečkem (tyto tři věci vyvolají pocit slanosti). Pravidelné popíjení v chladnějších ročních obdobích zvyšuje imunitu – zvláště užitečný může být po nějaké zimní procházce, kdy tělo rozehřeje a souběžně mu dodá potřebné živiny, které například v horkém čaji nejsou. Užitečný je i při nachlazeních a chřipkách, obsahuje cystein a navíc zvlhčuje sliznici – díky tomu zmírňuje potíže s rýmou a kašlem (dokonce se dá i inhalovat a má to velmi dobré účinky). Vývar pomáhá organismu bojovat s různými záněty a obecně je výtečný při různých onemocněních, kdy pacient má problémy s nechutenstvím – v takové situaci ho podáváme prostě v hrnečku jako nápoj. Tělo ho rychle zpracovává a tak nemusí vydávat síly na trávení a vše věnuje boji s nemocí.