Plody šípkové růže patří k nejlepším zdrojům vitamínu C. Obsahují také mnoho dalších zdraví prospěšných látek a tak není divu, že jsou od nepaměti velmi intenzivně využívané při domácí léčbě různých neduhů. Ale červené bobulky šípků nejsou to jediné, co může pichlavý keř nabídnout našemu zdraví. Velmi dobrý sirup lze připravit i z květů.
Recept na sirup
Budeme si muset nasbírat přibližně půl kilogramu okvětních plátků šípkové růže. Je to sice trochu práce, ale výsledek nakonec opravdu bude stát za to. Doma si nakrájíme jeden citron* na tenké plátky a ty ještě rozpůlíme. Okvětní plátky promícháme s připraveným citronem, napěchujeme do velké sklenice a zalijeme vodou. Po hodině vše znovu promícháme a odložíme na dva dny někam na chladnější místo (můžeme i do lednice). Následně tekutinu slijeme a okvětní plátky šípkové růže i s citronem ještě velmi pořádně vymačkáme. Nakonec už jen vmícháme přibližně půl až tři čtvrtě kilogramu cukru (půl je minimum nutné pro dobrou konzervaci), přidáme špetičku kyseliny citronové a uvedeme do varu. Horký sirup z květů rovnou rozlijeme do dokonale čistých lahví či sklenic, které zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Láhve či sklenice uskladníme na tmavé a chladnější místo.
A k čemu nám bude?
Hotový sirup si můžeme dát jen tak, protože má velmi příjemnou chuť a krásně osvěžuje. Navíc v zimě nám jeho aroma připomene nádherné letní dny. Ale kdyby se jednalo o pouhou „mňamku“ bez léčivých účinků, tak by se recept na těchto stránkách asi nikdy neobjevil. Sirup z šípkových květů je hlavně velmi zajímavým zdrojem provitamínu A a také v něm najdeme vitamíny C, B, E a K. Také obsahuje třísloviny, pektiny, flavonoidy, organické kyseliny a minerály, ze kterých za zmínku stojí například železo. V lidové medicíně se tradičně podával pro zlepšení celkové obranyschopnosti organismu a také při zánětech krku. Pro lepší imunitu popíjíme lžíci sirupu denně rozmíchanou ve vlažném čaji. Při zánětu ho pijeme nerozmíchaný – půl lžíce ráno a půl lžíce večer.
* Citron je lepší koupit v nějakém bio obchodu, kde máme mnohem větší šanci, že při pěstování nebyly použity postřiky. Za jeden plod tolik peněz neutratíme. Pokud to z nějakých důvodů není možné, tak si před krájením citronek pořádně omyjeme a ještě mu na jemném struhadle ostrouháme vrchní vrstvu slupky.