Švestky patří mezi typicky letní ovoce. Dozrávají od začátku července až do září. A v tomto období by se také měly objevovat na našich stolech co nejčastěji. Na podzim, v zimě i na jaře se s nimi setkáme už jen v nějakým způsobem upravené podobě (na Moravě často ve verzi švestkového koncentrátu :)), ale nejvíce zdraví prospěšných látek mají čerstvé.
Co švestky obsahují
Švestky, podobně jako i jiné naše sezónní ovoce, jsou cenným zdrojem minerálů a vitamínů. Možná nepatří mezi nějaké premianty v konkrétní zdraví prospěšné látce, ale pro lidský organismus je důležitá právě vyvážená skladba mikroelementů, makroelementů, stopových prvků a vitamínů. Najdeme v nich vitamíny C, B1, B2, B3, B6, B9 (kyselinu listovou), A, E a K. Z minerálů určitě stojí za zmínku draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, měď a fluor. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny, i když tu nejlépe získáme ze švestek sušených. Kombinace látek obsažených ve švestkách má velmi dobré antioxidační vlastnosti a pomáhá redukovat negativní vliv volných radikálů na naše zdraví.
Zdraví prospěšné účinky švestek
Švestky, obzvlášť švestky sušené, působí blahodárně na lidskou trávicí soustavu. Jsou skvělé proti zácpám nebo pro lepší trávení po těžkém jídle. Může za to kombinace vlákniny a cukerných alkoholů. Výtažky ze švestek využívá farmaceutický průmysl i výrobci potravinových doplňků právě pro přípravu různých medikamentů doporučovaných při potížích se žaludkem či střevy.
Při cukrovce si snad s výjimkou citronů musí nemocní dávat pozor i při konzumaci ovoce. Švestky patří k těm bezpečnějším. Látky, které obsahují a jejich vyšší hladina vlákniny, jim dávají relativně nízký glykemický index, takže přiměřená konzumace nepovede k nějakým drastickým skokům hladiny cukru v krvi. Také pomáhají v tvorbě adiponektinu, což je hormon ovlivňující koncentraci glukózy.
Jednou z méně známých zajímavých vlastností švestek, která rozhodně prospívá našemu zdraví, je jejich schopnost zpevnit kosti a působit preventivně proti vzniku osteoporózy. Důvody, proč při pravidelné konzumaci čerstvých nebo sušených švestek dochází k lepší mineralizaci kostí, vědci přesně neznají. Ale výsledky několika průzkumů to naznačují dost jednoznačně. Doporučuje se jíst pět až šest švestek denně – v sezóně čerstvých a mimo sezónu si můžeme dopřávat sušené.