Teplé mléko s česnekem a medem se velmi častou využívá při domácí léčbě kašle a nachlazení. Účinnost této kúry ověřilo mnoho generací. Už naše prababičky během sychravějších ročních období sahaly po sklence aromatického mléčného nápoje, kdykoliv děti začaly kašlat nebo se zdálo, že se o ně pokouší nějaká chřipka či nachlazení. Dnes máme na různé zimní a podzimní neduhy k dispozici také spoustu prášků a léčiv z lékáren, ale v mnoha případech je mnohem rozumnější, a vůči organismu šetrnější, postupovat podle tak zvaných babských rad. A nebo podpořit léčbu nějakou ozkoušenou domácí metodou. Teplé česnekové mléko nás určitě nezklame.
Vlastnosti česnekového mléka
Tento nápoj vděčí za svou účinnost dokonalé kombinaci všech tří základních surovin, ze kterých se připravuje. Česneku se občas lidově říká přírodní antibiotikum, protože látky které obsahuje, mají antibakteriální a také antivirotické účinky. Navíc pomáhají regulovat tlak a zlepšují fungování oběhové soustavy. Jejich antioxidační vlastnosti mohou také dlouhodobě působit jako prevence proti vzniku rakoviny i cukrovky. Konzumace česneku zlepšuje trávení a urychluje metabolismus.
Med je také známý díky svým silným antibakteriálním účinkům. Navíc celkově podporuje imunitní systém a zlepšuje schopnost organismu bojovat s nemocí. Podobně jako česnek je zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek.
No a samozřejmě nemůžeme zapomenout na poslední dobou občas zatracované mléko. Je zdrojem velmi kvalitních bílkovin s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin. Tělu navíc dodá nemalou dávku vápníku, fosforu, hořčíku, jódu, zinku i draslíku a k tomu má vysoký obsah vitamínů A a B. Navíc v průběhu nemoci hodně lidí trpí nechutenstvím, takže sklenička teplého mléka s česnekem i medem je docela dobrý způsob, jak tělu dodat trochu potřebných živin a energie. A také se nám po něm bude lépe spát.
Jedinou vadou tohoto nápoje je to, že bohužel není pro každého. Česnek, med i mléko u některých lidí vyvolávají alergické reakce. Ti musí v případě nachlazení či kašle sáhnout po nějakém jiném přípravku a nebo třeba vyzkoušet bylinky.
Jednoduchý recept
Příprava léčivého nápoje není vůbec náročná. Čtvrt litru mléka ohřejeme. Nenecháme ho projít varem. Má být jen teplé a ne vařící. Jinak příliš vysoká teplota sníží a nebo i úplně anuluje léčivé účinky česneku a medu. Větší stroužek česneku nasekáme na jemné kostičky a ty rozmačkáme nožem. Můžeme ho také prolisovat, ale pečlivě rozdrcený uvolní více allicinu. Česnek přidáme do mléka a nakonec ještě rozmícháme v hrnečku či sklence polévkovou lžíci medu. A máme hotovo.
Existují i různé variace tohoto postupu. Někdy se ještě do teplého mléko vmíchá půl lžičky másla a nebo nasype několik špetek kurkumy, případně nastrouhá malý kousek zázvoru. Pokud je někdo citlivější na česnek, může z něj také vyndat klíček. Před nasekáním se stroužek podélně rozřízne a vyloupne střed. Jen je to trochu škoda, protože nejvíce zdraví prospěšných látek je právě v tomto malém kousíčku. Nápoj podáváme několikrát denně, vše závisí na intenzitě kašle. Poslední sklenku bychom si měli dát po večerním jídle a pak už nic nejíst ani nepít, aby uklidňující působení směsi mohlo účinkovat co nejdéle.