Bobkový list je spolu s novým kořením a černým pepřem nedílnou součástí směsi směsi zvané divoké koření, kterou v naší zemi většina lidí téměř každodenně používá při přípravě polévek a omáček. Se zdravím si ho převážně moc nespojujeme, přitom v lidové medicíně se už mnoho let používá celkem běžně. Velmi populární je také při různých detoxikačních kůrách. My se ale budeme tentokrát věnovat přípravě sirupu na kašel.
Nachystáme si dvě a půl deci vody, deset bobkových listů, sedm lžic cukru (někdo používá med, ale v tomto případě budeme směs vařit, takže by ho byla škoda, drtivou většinu účinných látek stejně tepelným zpracováním naprosto zlikvidujeme) a jeden citron. Koření zalijeme vodou, uvedeme do varu a patnáct minut povaříme. Po uplynutí této doby bobkové listy pak vyndáme, pokud se nám něco odlomilo, tak tekutinu raději přecedíme a znovu uvedeme do varu, a poté vmícháváme cukr, dokud se nám úplně nerozpustí. Nakonec už jen nakapeme šťávu z jednoho citronu, necháme přejít varem a můžeme přelít do skleničky a uskladnit v lednici. Pokud si chceme připravit větší várku sirupu na kašel do zásoby, tak vyvařené skleničky bychom měli po naplnění okamžitě zavíčkovat, otočit vzhůru nohama a nechat vychladnout. Pak se je dá uskladnit někam do spíže. Otevřený sirup v ledničce vydrží deset dní až dva týdny.
Dávkování je podobné jako u jiných sirupů určených k léčbě tohoto obvyklého zdravotního problému. Během kašle podáváme jednu lžičku léku třikrát denně. První den, kdy jsou projevy nemoci nejsilnější, se doporučuje o něco intenzivnější terapie – jednu lžičku po každém větším záchvatu. Podobně jako u jiných přírodních léčiv bychom i v tomto případě měli raději konzultovat vše s lékařem. Zvláště důležité je to v případě malých dětí, těhotných i kojících žen a také u lidí, kteří souběžně mají předepsaný nějaký lék, který by v kombinaci s účinnými látkami obsaženými v bobkovém listu mohl vyvolat nežádoucí účinky.