Česnek miluje asi stejně lidí, jako ho nenávidí. Občas to má i negativní historické vazby, ale je neoddiskutovatelné, že tato zelenina je velmi aromatická a její chuť a vůně nesednou každému. Zároveň asi nikdo nepochybuje, že je velmi zdravý. Poslední dobou se na trhu objevuje mnoho různých léčivých potravinových doplňků, které využívají extrakty z této zeleniny. V domácích podmínkách si můžeme jednoduše vyrobit výtečný léčivý česnekový sirup, který oceníme zvláště v podzimním období.
Česnek se jako zelenina i lék používá mnoho tisíc let. Naši praprapředkové si všimli nejen jeho chuťových vlastností, ale zjistili, že může být zdraví velmi prospěšný. Tento malý zázrak má vitamíny A, B, C a E, najdeme v něm kyselinu listovou, éterické oleje a různé minerály. Je známý jako velmi kvalitní přírodní antibiotikum, lidé často zvyšují jeho konzumaci ve chvíli, kdy mají problémy se zvýšeným cholesterolem, který česnek pomáhá likvidovat. Je to také velmi dobrý antioxidant a pozitivně působí na žaludeční mikroflóru (likviduje škodlivé bakterie a zdravé nechává na pokoji). Sirup, který si z česneku můžeme vyrobit, je velmi dobrý na na různá nachlazení a proti kašli. Ale také posiluje imunitu a reguluje úroveň cholesterolu. Někteří lidé doporučují česnekový sirup jako prevenci proti vzniku rakoviny žaludku, štítné žlázy a prostaty.
Pro naše klasické léčivo musíme sehnat také náš klasický česnek, takže si zkontrolujme, jestli náhodou nepochází z čínských, mexických či španělských skleníků. Česnek z české kotliny seženeme na různých farmářských trzích, ale poslední dobou po několikaleté krizi a nedostatku začíná být znovu normálně dostupný, byť za vyšší cenu, i v obyčejných supermarketech. Osm stroužků oloupeme a vložíme do vyvařené sklenice. Zalijeme je třemi lžícemi medu. Pro med platí totéž co pro česnek, potřebujeme kvalitní surovinu od našich včelařů. Bohužel v tomto případě nám už supermarkety příliš nepomohou, většina výrobků co nabízí jsou jen medopodobné sladidla „ze zemí EU a mimo EU“. Nejlepší jsou pro nákup trhy nebo přímý kontakt na včelaře. Citron velmi pečlivě umyjeme, rozřízneme na polovic, jednu polovičku spaříme a hodíme do sklenice k česneku a z druhé vymačkáme celou šťávu, kterou promícháme se sklenicí studené vody a přilijeme. Sklenici pečlivě uzavřeme, protřepeme a dáme na dva dny do lednice. Po uplynutí této doby tekutinu přecedíme a můžeme česnekový sirup začít podávat. Dávkování jsou dvě lžičky třikrát denně. Je to kvalitní lék, ale nedávejme ho dětem do druhého roku života – ono stejně asi i u těch o trochu starších budeme mít při léčení problémy s výraznou a specifickou chutí.