Fermentovaný česnek v medu neboli česnekový med

Nakrájený česnek v misce připravený na naložení do medu - credit Pixabay by allybally4b

Existuje spousta domácích přípravků pro posílení imunity nebo boj s virovou nebo bakteriální infekcí. Je těžké vybrat ty nejlepší. Často se při léčbě rozhodujeme podle chuťových preferencí nebo saháme po lécích, které doporučovaly už naše maminky nebo babičky. Věda k tomuto problému přistupuje spíše s opatrností a určitě nevydává nějaká jednoznačná prohlášení, že to či ono bude určitě to nejlepší, co musíme užívat. Ale u některých věcí i vědci často nepřímo potvrzují, že moderní výzkumy potvrzují zkušenosti našich předků. K takovým domácím přípravkům s pozitivním působením na imunitu, které navíc dokážou posílit organismus při léčbě virových nebo bakteriálních onemocnění, určitě patří fermentovaný česnek v medu, kterému se občas říká i česnekový med.

Česnek kvašený v medu léčí

Česnek je známý svými imunomodulačníími vlastnostmi. To se hodí obzvlášť během sychravých měsíců. Obsahuje selen a allicin a také sírové sloučeniny, které v našem organismu stimulují produkci bílých krvinek. Pravidelná konzumace může podle některých výzkumů výrazně zkrátit a zmírnit průběh chřipek a nachlazení. Také snižuje závažnost příznaků různých respiračních onemocnění. Navíc zvyšuje aktivitu tzv. NK buněk čili přirozených zabíječů, které mohou pomoci organismu v boji s virovými infekcemi a dokonce i rakovinou. Česnek také pomáhá regulovat hladinu cholesterolu. Snižuje úroveň toho „špatného“ a mírně zvyšuje hladinu toho „dobrého“. Díky tomu může redukovat riziko kardivaskulárních onemocnění. Obsahuje látky, které pomáhají v boji s Helicobacterem pylori, Zlatým stafylokokem či Escherichiou coli.

Antibakteriální a protizánětlivé účinky zesílí také využití kvalitního medu. Z tohoto hlediska mezi nejlepší patří manuka a také medovicvý, pohankový a vřesový. Někdy můžeme narazit na informace, že mezi nejzdravější medy patří zlatobýlový, ale ve skutečnosti se to nezakládá na nějakých prokazatelných vědeckých výzkumech. Jako všechny medy je určitě zdravý, ale na rozdí od těch dříve vyjmenovaných žádné zázračné vlastnosti nemá. Med má také velmi kvalitní antioxidační účinky, které pomáhají neutralizovat škodlivé působení volných radikálů. Z tohoto hlediska se za nejkvalitnější obecně považuje medovicový.

Silný léčivý efekt domácího česnekového medu podporuje ještě proces fermentace. Pravidelná konzumace kvašených potravin výrazně zlepšuje trávení a kvalitu střevní mikroflóry. Díky tomu organismus může lépe vstřebávat živiny a zdraví prospěšné látky z potravin. Dochází k celkovému posílení imunity a podle některých výzkumů se snižuje riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění i určitých druhů rakoviny.

Recept na česnek fermentovaný v medu

Příprava česnekového medu je velmi jednoduchá a nevyžaduje od nás nějaké extra znalosti či nákup mnoha špatně dostupných surovin. Budeme potřebovat vyvařenou sklenici nebo několik takových sklenic, kvalitní česnek a dobrý med. U toho prvního se rozhlédneme raději za nějakým, který byl vypěstovaný u nás nebo u našich sousedů. Exotika z Mexika, Číny nebo Egypta určitě není ideální, a i tomu, který dováží ze Španělska, je lepší se vyhnout.

Při výběru medu vlastně postupujeme velmi podobně. Naprostým ideálem je výrobek od našich drobných včelařů. Pokud vyrazíme do obchodu, tak zase nás zajímá pokud možno co nejlokálnější produkt. Obvykle velmi použitelné jsou ještě medy, které vznikly pouze v jedné ze zemí Evropské unie, které jsme si dovezli z nějaké cesty do zahraničí. Ale pokud vidíme na sklenici nápis, že je to ze směsí medů i mimo EU, tak tu cukrovou vodu raději necháme na polici obchodu jiným zájemcům. Důvodů je více, o některých z nich a také o tom, jak poznat pravý a kvalitní med, je možné si přečíst například tady.

Od výběru základních surovin můžeme pomalu přejít i k samotné přípravě. Pečlivě si umyjeme ruce a oloupeme česnek. Každý stroužek česneku jemně rozmáčkneme nožem, aby se nám lépe uvolňoval allicin. Všechny napěchujeme do vyvařené sklenice tak, aby nám hezky držely a neměly tendenci průběžně vyplavat na povrch. Nahoře necháme asi dva až tři centimetry volné. Zalijeme rozpuštěným medem až k okraji a sklenici zavíčkujeme. Uložíme na nějaké tmavé chladnější místo. Nemusí to být lednice, jen by se v blízkosti nemělo nacházet přímo topení a nebo třeba sporák. První týden sklenici jednou denně otevřeme, aby rychle unikly plyny vznikající při fermentaci. Následně po dobu měsíce až dvou sklenici otevíráme jednou týdně. Fermentace je ukončená, když nám česnek i med hezky ztmavnou a už nevidíme, že by vznikaly nějaké bublinky.

Užívání fermentovaného česneku a česnekového medu je velmi jednoduché. Preventivně pro posílení imunity a také zlepšení fungování trávicí soustavy se podává jedna lžička denně. V případě onemocnění pomůžeme našemu organismu třemi lžičkami podávanými ráno v poledne a večer. Stejný efekt má i chroustání samotných stroužků. Ty můžeme postupně ze sklenice vyjídat. Jedné lžičce medu odpovídá přibližně polovička stroužku, i když to samozřejmě záleží na jejich velikosti. Trvanlivost domácího česnekového medu je přibližně jeden rok. Přechováváme ho ve tmě a v chladu. Po otevření je nejlepší ho mít v lednici nebo ve studeném sklepě. Česnekový med, stejně jako ten obyčejný, odebíráme vždy čistou lžičkou.

Přidejte komentář