
Příchod jara znamená také začátek bylinkářské sezóny. Příroda nám postupně začíná nabízet nejednu zajímavou rostlinu, která se dá využít v lidové medicíně. Od února do dubna stojí za povšimnutí například keř lísky. Většina lidí ho má spojený s oříšky, které jsou základem světoznámé čokoládové pomazánky Nutella. Pro výrobu této nepříliš zdravé mlsky je potřeba dokonce kolem jedné čtvrtiny jejich celosvětové produkce. Ale to bylo jen tak na okraj. V přírodním léčitelství nás rozhodně mnohem více než sladká hmota Nutelly zajímají jehnědy, kterými jsou na začátku jara keře lísky doslovně obsypány. Mají spoustu zajímavých účinků a můžeme je využít nejen k výrobě domácích léků ale také pro obohacení jídelníčku.
Účinky na zdraví
Jehnědy lísky obecné jsou v přírodním léčitelství ceněny pro své široké spektrum léčivých účinků. Samčí květenství obsahuje bioaktivní látky, jako jsou flavonoidy (například kvercetin a myricetin), fytosteroly, alantoin, triterpeny, katechiny a organické kyseliny. Díky těmto složkám mají jehnědy protizánětlivé, antiseptické, detoxikační a močopudné vlastnosti. Nálev neboli čaj z jehněd se v lidovém léčitelství doporučuje při respiračních obtížích, zánětech močového měchýře, na pocení nebo při bolestech v krku. Pužívaný zevně podporuje regeneraci pokožky, zmírňuje podráždění a pomáhá redukovat viditelnost jizev.
Kromě toho se jehnědy využívají jako přírodní prostředek při potížích s menopauzou, například proti návalům horka nebo chronické únavě. Podle bylinkářů mohou také pomoci mužům při problémech s prostatou. Jehnědy lze navíc přidávat do různých pokrmů – například do palačinek nebo placek. Díky tomu jejich jejich léčivé účinky můžeme získat z každodenní stravy. Sbíráme je od února do dubna, kdy jsou jehnědy čerstvé a plné léčivých látek. Po usušení se skladují na suchém místě v uzavřených nádob. Díky tomu si zachovají většinu svých zdraví prospěšných vlastností. Díky snadné dostupnosti a širokému využití jsou jehnědy lísky velmi oblíbené nejen v přírodním léčitelství ale také v kuchyni.
Jehnědový čaj
Lžíci nasekaných jehnědů zalijeme čtvrt litrem vařící vody. Přiklopíme a necháme louhovat přibližně dvacet minut. Následně hotový čaj přecedíme přes síto. Pije se jedna až dvě skleničky denně. Podle léčitelů je vhodný pro celkové posílení organismu i jeho detoxikaci, na odkašlávání, proti horečkám, při zánětech močového měchýře nebo při potížích s prostatou. Také ho doporučují pro zmírnění průběhu menopauzy. Zevně ho lze využít pro omývání kožních zánětů a otoků.
Ocet z lískových jehněd
Vyvaříme velkou sklenici, vysušíme ji a z jedné třetiny ji naplníme lískovými jehnědami. Ve dvou litrech teplé převařené vody rozmícháme sklenici cukru. Nalijeme ji do sklenice. Nádobu zakryjeme gázou, upevníme gumičkami a odložíme na pět až šest týdnů na nějaké tepejší stinné místo. V průběhu každého týdne obsah promícháváme a hlídáme, aby jehnědy byly plně ponořené. Až klesnou ke dnu, promícháváme jen jednou za dva až tři dny. Po přibližně třech týdnech obsah přecedíme a znovu nalijeme do čisté sklenice. Ocet bude hotový až zmizí alkoholový nádech a budeme cítit jen čistou octovou vůni. Pak ho rozlijeme do lahviček, zavíčkujeme a uskladníme.
Jehnědy z lísky v kuchyni
Využití lískových jehnědů v kuchyni je docela široké. Můžeme je přidávat do různých placek nebo přímo usmažit, jak si ukážeme v receptu o kousek níže. Nasekané se přimíchávají do zeleninových salátů. Případně je lze nasekat a přidávat do polévek, omáček a různých dušených potravin. Dá se z nich připravit pesto, zajímavé pomazánky a také jehnědové sádlo. V sušené podobě se často míchají s moukou a nebo používají samostatně jako zdravé koření.
Smažené jehnědy
V menší misce si nachystáme těstíčko. V jedné sklenici mléka rozšleháme vajčíko, přidáme malou špetičku soli a kapku olivového oleje. Přisypeme hladkou mouku a rozmícháme tak, aby nám vzniklo těsto s konzistencí trochu řidší, než má to na palačinky. Necháme ho odstát asi patnáct minut, znovu rozmícháme a přidáme lískové jehnědy. Na pánvi rozehřejeme olej s trochou másla (a nebo pokud máme, můžeme použít jen přepuštěné máslo) a jahnědy usmažíme z obou stran do zlatova. Na papírové utěrce je zbavíme nadměrného množství tuku a můžeme podávat. Dá se je jíst na sladko s medem nebo nějakou marmeládou či poprášené cukrem, ale chutné jsou také na slano s jogrutovým dipem nebo rajčatovou salsou.