Zdravé listy z ředkviček – na polévku i na salát

Svazečky ředkviček i s listy, které je velká škoda vyhazovat, protože obsahují hodně zdraví prospěšných látek - credit Pixabay by Paulbr75

Listy ředkviček většina lidí zahazuje. Případně se je v domácnostech používá jako krmivo pro domácí mazlíčky, zvláště pokud někdo chová králíky nebo morčata. A je to docela škoda. Řekvičkové listy může jíst také bez problémů člověk. Jsou velmi chutné a navíc zdravé – obsahují spoustu vitamínů, minerálů a jejich pravidelná konzumace lidskému organismu rozdhodně prospívá. I když to má také určité háčky. V kuchyni se z ředkvičkových listů se nejčastěji připravuje polévka nebo salát, ale dá se z nich udělat třeba i chutné smoothie nebo pesto.

Zdravé listy

Ředkvičkové listy obsahují dvakrát více vitamínu C než citron. Je v nich také významné množství vápníku, fosforu a železa. Jsou přirozeným zdrojem glukosinolátů, kterým se také říká hořčičné oleje nebo sirné silice. Mimochodem, tato látka odpovídá za jejich jemně štiplavou vůni a chuť. V rozumném množství je velmi prospěšná pro naše zdraví. Pomáhá s celkovou detoxikací organismu, stimuluje mozek i celou nervovou soustavu. Podle vědeckých výzkumů glukosinaláty dokážou přibrzdit růst rakovinných buněk a navíc působí preventivně proti vzniku rakoviny. Listy obsahují také několikrát více flavonoidů a polyfenolů než kořeny. Mají nízký obsah kalorií. Kombinace látek, která je v nich obsažená pomáhá regulovat krevní tlak a pozitivně stimuluje metabolismus a činnost jater. Listy snižují glykemický index potravin a zlepšují vstřebávání škrobů.

Ředkvičky, listy i kořeny jsou jednoznačně hodně zdravé. Ale to neznamená, že je můžeme jíst téměř neomezeně. V nadměrném množství může nadměrná konzumace ředkviček zhoršit vstřebávání jódu a činnost štítné žlázy. Takže pokud je plánujeme konzumovat denně v nějaké nadměrné míře, je rozumné v dietě souběžně zvýšit přísun ryb a mořských plodů. Lidé s poruchami štítné žlázy by měli konzumaci ředkviček, nebo spíše obecně všech brukvovitých rostlin, raději nejdříve konzultovat se svým lékařem.

Pesto z listů ředkviček

Budeme potřebovat listy ze dvou svazků ředkviček. Dále si nachystáme tři polévkové lžíce dýňových semínek, vrchovatou lžíci strouhaného parmezánu, půl skleničky kvalitního panenského olivového oleje, dva stroužky českého česneku a šťávu z polovičky většího citronu. Listy pečlivě probereme, zbavíme se nahnilých nebo oschlých kousků. Pak je pečlivě omyjeme a osušíme. Všechny suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Přeložíme do vyvařené sklenice a uskladníme do lednice. Pesto by mělo bez další konzervace vydržet přibližně týden. Skvěle se hodí k těstovinám nebo jen tak jako dip ke kouskům zeleniny.

Francouzská ředkvičková polévka

Podobně jako na pesto budeme i tady potřebovat listy ze dvou svazečků. Oškrábeme a na kostky nakrájíme tři brambory. Oloupeme a nasekáme jednu cibuli a půl hodiny před vařením vyndáme z lednice dvě deci třicetiprocentní smetany. Ohřejeme jeden litr zeleninového vývaru. Ideální je domácí, ale pokud ho nemáme po ruce, v nouzi může dobře posloužit i nějaký připravený z kostky. Na dvou lžících másla osmahneme cibulku do zlatova. Přidáme brambory a rovnou zalijeme vývarem. Vaříme přibližně čtvrt hodiny. V mezičase nasekáme listy ředkviček. Přidáme do vařící polévky, necháme problublávat ještě dvě minuty. Opatrně dolijeme smetanu a vše do hladka rozmixujeme. Necháme tzv. překulit a můžeme podávat. Polévka z ředkvičkových listů chutná výtečně s česnekovými krutony. Ale samozřejmě výborná je i s neochucenými nebo jen tak.

Salát s ředkvičkovými listy

V tomto receptu použijeme i listy i bulvičky. Vezmeme půl svazku řekdviček. Vybereme nejhezčí listy, které pokrájíme a rozložíme na talíř. Omyté ředkvičky rozložíme na listové lůžko. Uvaříme jedno vejce na tvrdo, zchladíme, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a přidáme je k ředkvičkám. Půlku papriky (nebo dvě různobarevné čtvrtky, ať to na talíři vypadá hezky) rozkrájíme na tenké nudličky, které symetricky rozložíme na listech, aby nám vytvořily paprsky. Vše jemně poprášíme solí, čerstvě nadrceným pepřem a trochu pokapeme olivovým olejem. Podáváme jako přílohu a nebo jíme jen s opečeným pečivem.

Jemně pikantní smoothie

Listy z jednoho svazku probereme, omyjeme a dáme do mixéru. Přidáme k nim jedno větší jablko, které jsme předtím oloupali, zbavili jadřince a nakrájeli na menší kousky. Přihodíme jeden zralejší banán, dolijeme dvě sklenice oblíbené minerální vody a rozmixujeme na hladké smoothie. Je osvěžující a lehce pikantní. Můžeme ho také dosladit lžičkou medu nebo trochu třtinového cukru. Také lze do základu přidat dvě lžíce citronové šťávy. A nebo vše jemně osladit a okyselit podle chuti.

Přidejte komentář